Najlepšie IP kamery

Ľudová voľba

Securia Pro Peki
Securia Pro

Securia Pro Peki

Smart hodnotenie

9

Najlepší produkt

Securia Pro IP kamera 8MP N659SF-8MP-W
Securia Pro

Securia Pro IP kamera 8MP N659SF-8MP-W

Smart hodnotenie

9

Pre náročných

Hikvision DS-2CD2083G2-IU-8MP,(2.8mm),IR-30m
Hikvision

Hikvision DS-2CD2083G2-IU-8MP,(2.8mm),IR-30m

Smart hodnotenie

8.9

IP kamery (Internet Protocol kamery) sú digitálne videokamery, ktoré používajú sieťový protokol IP na prenos videa a údajov cez internet alebo sieťové infraštruktúry. Oproti tradičným analógovým kamerám, ktoré využívajú koaxiálne káble na prenos signálu do záznamového zariadenia, IP kamery komunikujú priamo cez sieťové pripojenie.

IP kamery sú dnes široko dostupnou technológiou, ktorá umožňuje efektívne posilniť bezpečnosť vášho domova, kancelárie, obchodu alebo iného majetku. Pri výbere IP kamery je dôležité mať na pamäti, že nie všetky kamery sú rovnako efektívne. Existujú určité princípy, ktoré by mal každý zákazník zvážiť, aby neskôr nebol sklamaný z funkčnosti vybranej kamery. Tento sprievodca je určený pomôcť vám vybrať správny typ IP kamery, ktorá ponúka vysokú kvalitu obrazu alebo podporuje obojsmernú komunikáciu, a poskytuje všetky podstatné informácie, ktoré potrebujete vedieť.

Najlepšie 8MPx IP kamery

Obrázok Názov Cena Hodnotenie Rozlíšenie Dĺžka IR prísvitu Objektív Max. rozlíšenie Snímkovanie Citlivosť Mikrofón Min. prevádzková teplota Max. prevádzková teplota IP krytie Max. spotreba
Najlepší produkt
Securia Pro IP kamera 8MP N659SF-8MP-W
Securia Pro IP kamera 8MP N659SF-8MP-W

8 MPx 30 m 2.8 mm 3840 × 2160 15 fps 0.0001 lux áno -10 °C 65 °C IP66 3 W
Pre náročných
Hikvision DS-2CD2083G2-IU-8MP,(2.8mm),IR-30m
Hikvision DS-2CD2083G2-IU-8MP,(2.8mm),IR-30m

8 MPx 30 m 2.8 mm 3840 × 2160 12 fps 0.01 lux áno -30 °C 60 °C IP67 7.5 W

IP kamery sú v súčasnosti často používané na rôzne účely vrátane domácej bezpečnosti, monitorovania majetku, firemnej bezpečnosti, dohľadu na verejných miestach, monitorovania dopravy a mnohých ďalších aplikácií, kde je potrebná vizuálna dokumentácia a sledovanie.

Základné rozdiely medzi IP a analógovými kamerami

Moderné technológie neustále napredujú a aj keď v minulosti boli analógové kamery považované za revolučný prvok, dnes sú prekonané aj lacnejšími IP kamerami. Pred kúpou máte možnosť vyberať medzi rôznymi modelmi, pričom každý má svoje výhody a nevýhody.

IP kamery, ktoré využívajú na prenos signálu internetové pripojenie, sú dnes dominantné na trhu. Signál môže byť prenášaný cez LAN (káblové pripojenie) alebo cez WiFi (bezdrôtovo). Každá IP kamera má svoju vlastnú IP adresu, čo umožňuje sledovať záznamy z kamery odkiaľkoľvek pomocou TCP/IP protokolu a ovládať kameru prostredníctvom licencovaného softvéru alebo aplikácie. Dáta sú zvyčajne ukladané na externé serverové úložiská, známe ako cloud, alebo na pamäťové zariadenia. Výhodou IP kamier je možnosť jednoducho ich prepojiť a zabezpečiť tak celé objekty alebo miestnosti.

Typy IP kamier

  • Dome a PTZ dome kamery: Dome kamery, známe tiež ako antivandal kamery, majú tvar pologule a sú vyrobené z odolných materiálov ako hliník alebo polykarbonát. PTZ dome kamery sú pokročilé modely s otočným objektívom a zoomom, čo je ideálne pre priestory vyžadujúce flexibilné sledovanie.
  • Bullet kamery: Tieto kamery majú tvar valca a sú vizuálne nápadnejšie, no majú schopnosť manuálne meniť uhol záberu.

Prenos dát a napájanie

  • WiFi: Najpopulárnejší spôsob prenosu dát, ktorý nevyžaduje priame fyzické pripojenie ku routeru, čím uľahčuje inštaláciu.
  • LAN: Drôtové pripojenie cez ethernetový kábel, ktoré poskytuje stabilný signál a kvalitný záznam.
  • SIM karta: Alternatíva pre miesta bez prístupu k WiFi alebo LAN, kde kamera využíva dátovú SIM kartu na prenos dát.
  • PoE napájanie: Umožňuje kombináciu prenosu dát a elektrického napájania cez jeden kábel.

Nočný režim: Významná funkcia pre kamery určené na nepretržité monitorovanie, ktorá zabezpečuje kvalitný záznam aj v slabom svetle alebo tme.

Tento návod vám poskytne základné informácie, ktoré potrebujete pri výbere IP kamery, aby ste dosiahli požadovanú úroveň bezpečnosti a spokojnosti s výkonom vášho zabezpečovacieho systému.

IP kamery a ich rozmanité funkcie

Rôznorodosť IP kamier na trhu nie je determinovaná len ich značkou, cenou alebo dizajnom, ale predovšetkým rozmanitými technickými parametrami a praktickými funkciami, ktoré ponúkajú. Tu sú niektoré z týchto funkcií:

  • Detekcia pohybu: Každá kvalitná IP kamera by mala byť vybavená pohybovým senzorom. Tento senzor umožňuje aktiváciu záznamu v prípade, že zachytí nejakú aktivitu, čím eliminuje potrebu nepretržitého monitorovania. Citlivosť senzorov sa líši, niektoré modely môžu reagovať aj na drobný hmyz, zatiaľ čo iné majú schopnosť takéto drobné pohyby ignorovať. Mnohé kamery tiež poskytujú upozornenia prostredníctvom notifikácií v mobilnej aplikácii.
  • Motorizované otáčanie: Niektoré kamery majú možnosť motorizovaného otočenia, čo umožňuje automatickú alebo manuálne ovládanú zmenu vertikálnej a horizontálnej orientácie kamery, čím sa rozširuje jej zorné pole.
  • Mikrofón a reproduktor: Integrovaný mikrofón umožňuje kamerám nielen zachytávať zvuk, ale v prípade modelov s obojsmernou komunikáciou aj umožňuje hovoriť s osobou nachádzajúcou sa v dosahu kamery. Niektoré kamery dokonca podporujú hlasové ovládanie obmedzeného počtu funkcií.
  • Alarm: Kamery s reproduktorom môžu využívať alarmovú funkciu, ktorá sa aktivuje pri detekcii pohybu a snaží sa odstrašiť potenciálnych páchateľov, pričom zároveň poskytuje upozornenia prostredníctvom mobilnej aplikácie.
  • Mobilná aplikácia: Aplikácie umožňujú sledovať záznamy z kamier v reálnom čase, nastavovať časovače, aktivovať alebo deaktivovať alarmy, riadiť polohu kamery a komunikovať s ľuďmi v objekte.
  • Redukcia šumu: Funkcia digitálnej redukcie šumu (DNR) stabilizuje obraz a znižuje šum, čo je obzvlášť užitočné pri snímaní v nízkych svetelných podmienkach alebo v noci.
  • Cloud: Mnohé IP kamery ponúkajú prístup k cloudovému úložisku, ktoré môže byť súčasťou aplikácie alebo softvéru výrobcu, prípadne za poplatok, čo zaisťuje bezpečné a ľahko dostupné uchovávanie dát.
  • IP odolnosť: Zatiaľ čo vnútorné kamery zvyčajne nemajú zvýšenú odolnosť, existujú modely určené pre exteriérové použitie s vysokou úrovňou ochrany proti poveternostným podmienkam a mechanickému poškodeniu.

Tieto funkcie odlišujú jednotlivé modely IP kamier a umožňujú užívateľom vybrať si prístroj, ktorý najlepšie vyhovuje ich špecifickým potrebám zabezpečenia.

Výhody IP kamier

IP kamery majú množstvo výhod. Jednou z nich je vyššia kvalita obrazu. Vďaka digitálnemu prenosu môžu IP kamery zaznamenávať videá vo vyššom rozlíšení a s lepšou obrazovou ostrosťou. Taktiež je možné ich jednoducho integrovať do existujúcej počítačovej siete a získavať prístup k živému videu alebo záznamom z akéhokoľvek miesta s pripojením na internet.

Ďalšou výhodou je flexibilita. IP kamery môžu byť bezdrôtové alebo pripojené kabeľmi Ethernet, čo umožňuje ich inštaláciu na rôznych miestach. Okrem toho je možné používať rôzne typy IP kamier, vrátane fyzicky malých modelov, vonkajších kamier odolných voči poveternostným vplyvom alebo kamier s vysokým rozlíšením na zachytenie detailov.

IP kamery často podporujú aj ďalšie funkcie, ako je detekcia pohybu, nočné videnie, dvosmerný audio prenos (umožňujúci komunikáciu medzi osobou pozorovanou na kamerách a pozorovateľom) a možnosti úložiska v cloude. Môžu sa tiež integrovať do systémov monitorovania a správy, čo umožňuje centrálnu správu a riadenie viacerých kamier z jedného miesta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *